Thursday, September 17, 2009

Spør ikke hva Svart 3 kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for Svart 3!



Da var vi endelig kommet til det tidspunkt hvor også du, kjære leser, kan delta i prosjektet. Hittil har kun et lite mindretall mennesker kunnet få være med, først og fremst fordi flyet har stått i Florida eller som nå står i Bodø. Deretter fordi arbeidet har vært rimelig spesialisert og krevende. Bare innse det: Dersom du ikke vet hva et engelsk hjul er, er det ikke sikkert du bør slippe til på platearbeidet på flymaskinen.

Siden du leser denne bloggen, er det vel en viss mulighet for at du er interessert i fly og flyhistorie, og kanskje til og med har samlet litt ting og tang fra gamle dager, kanskje en grandonkel fra krigen var med og fant et flyvrak, eller en gammeltante fikk en jakke fra et restlager i -47...?

Vi skal, når flyet fremstilles i utstillingen, ikke bare ha flymaskinen, men vi ønsker oss også en flyger (dukke) og en flymekaniker (også dukke). For å kle opp karene (dukkene) trenger vi flygerutstyr og -klær. Kanskje du har noe liggende på loftet som du ikke egentlig har bruk for, og som kanskje vi kunne overta. Klær, utstyr, kart, luer, flyutstyr, verktøy og annet som passer inn i en utstilling av den tyske jagerflygerens hverdag. Kanskje kopi av en tysk avis fra -42, eller noe sånt.

Målet er at de som besøker museet og utstillingen lærer mest mulig om historien og bakgrunnen for hva som skjedde, slik at de kan gå ut herfra med ny erfaring, ny viten og kanskje en og annen aha-opplevelse med seg i hjernebarken. Og da trenger vi litt mer enn bare en 30 cm høy dukke av en jagerflyger på østfronten, som vi har på bildet i dag.

No comments:

Post a Comment