Monday, September 21, 2009

Sporbarhet - oversikt - historikk

Restaurering av originalobjekter er en helt annen affære enn restaurering av ei hytte på fjellet, eller oppussing av en båt i privat eie, eller slikt. Normalt kreves det av en museumsfaglig forsvarlig restaurering at den biten av gjenstanden som er ny/restaurert, skal klart fremstå som ny, og all restaurering skal være reverserbar.

Det betyr at dersom noe restaureres, så skal strengt tatt dette vises på flymaskinen, og det skal også være mulig å tilbakestille gjenstanden til slik den var FØR restaureringen.

Når det gjelder flyvrak blir imidlertid dette litt meningsløst. Vi kan ikke, og publikum får heller ingen opplevelse eller læring av å se på forvridd aluminium. I et flymuseum stiller vi ut fly, ikke vrak.

Særlig for flytyper som ikke lenger finnes, og som har en viktig plass i historien og derved i utstillingen, må det restaureres slik at folk faktisk forstår hva de ser på, og ikke bare en haug metall. For å i alle fall gjøre et forsøk på å være museumskorrekt, velger vi å restaurere flymaskinen på samme måte som den ble bygget, slik at håndverket bevares. Og vi har også en logg over alt som er gjort på flymaskinen, med beskrivelse, dato, utførende håndverker og så videre. Dersom du klikker på bildet får du se et stort bilde av en slik loggside. Hvor mange sider det vil bli, aner vi enda ikke, men vi kan jo si såpass at vi har kjøpt inn 12 ringpermer av den store sorten, så den typen forsyninger er på plass!

No comments:

Post a Comment